Location,Oosterzele
+32 468 27 63 34
Decaluwestan@gmail.com

Lezing Yves Van Seters

Lezing Yves Van Seters

Op 9 december heb ik op Howest een presentatie gevolgd van Yves Van Seters. Yves werkt voor het internationaal bedrijf IBM wat eigenlijk een computer bedrijf is dat onder andere software en hardware verkoopt.

Yves zelf heeft ons eigenlijk vooral getoond waarom het belangrijk is als ondernemer om duurzaam te zijn. Als wij in de toekomst een onderneming zouden oprichten, is het heel belangrijk dat deze milieuvriendelijk is, dit omdat de klimaatcrisis op dit moment een heel grote rol speelt in de toekomst van de wereld. Yves toonde de grote van deze crisis aan met verschillende cijfers. De manier hoe we nu werken zorgt ervoor dat we misschien tegen 2030 geen graan of tarwe meer zouden hebben, en zelf tegen 2050 geen bomen meer hebben. Dat is een regelrechte ramp wat ook bijna rechtstreeks zorgt voor het einde van zowel de mens als de dieren als heel wat andere organismen.

De boodschap is duidelijk, we moeten er iets aandoen. Maar dat gaat toch niet zo vlot als we hopen, want niet alle mensen willen hun levensstijl aanpassen. Yves verdeelde de mensen in 3 groepen. Aan de ene kant heb je een groep die er niet naar om kijkt. Het maakt hun vrij weinig uit en sommige ontkennen zelf de crisis. Aan de andere kant heb je dan de mensen die er zich volledig voor willen inzetten, zij willen verandering zien en zullen er ook alles aan doen dat deze gevolgen niet kunnen gebeuren. Dan spreekt Yves ook nog over een derde groep, deze doen aan “Greenwashing”, wat eigenlijk gewoon betekent dat je doet alsof je bij de groep zit die zich wil inzetten, maar eigenlijk probeer je er gewoon individueel voordeel uit te halen. Yves gaf hierbij het voorbeeld van McDonalds. Via hun kartonnen rietjes willen ze laten zien dat ze tegen overbodige plastic productie zijn, alleen verbruikt de productie van de kartonnen rietjes nog meer dan die van plastic. Ze doen dit omdat het voor hun voordeliger uitkomt en ze tegelijk hun klanten laten denken dat ze een milieuvriendelijk bedrijf zijn…

Voor mij was dit nieuwe informatie, ik had geen idee dat McDonalds aan Greenwashing deed en dacht oprecht dat ze duurzamer probeerde te zijn.

Als toekomstige ondernemer kan ik uit deze lezing vooral meenemen dat het belangrijk is om een milieuvriendelijk bedrijf op te starten. Zonder wereld is er geen bedrijf dus hoe langer de wereld beschikbaar is, hoe beter. Moest ik dan ook een heel succesvol bedrijf runnen, zou ik ook zeker veel geld willen weggeven aan klimaatactivist campagnes. Zoals Patagonia nu doet. Op die manier draag ik dan ook mijn steentje bij aan een betere en gezondere wereld.

LinkedIn van gastspreker Yves Van Seters